Ga naar de inhoud
Home » Babi Pangang

Babi Pangang

Babi Pangang

Niet mijn orgineel … dank aan Nick .. zie helemaal onderaan … en hij had ook inspiratie 🙂

Boodschappenlijstje

Marinade

  • 1 tl 5 spices (kruidenmengsel)
  • 5 knoflook teentjes
  • 2 el sojasaus
  • 1 tl zout
  • 1 el rijstwijn
  • 2 el suiker

Babi Pangang saus

  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 5 cm gember
  • 1 el sambal oelek
  • 1 steranijs
  • 1 tl komijnpoeder
  • 200 g tomatenpuree
  • 100 g suiker
  • 1 el maizena
  • 100 ml azijn
  • 300 ml water

Krokante babi pangang

  • 1/2 kg buikspek met zwoerd
  • 1 hele gember
  • 2 citroengras
  • Handje grove peperkorrels (gekneusd)
  • 1 zakje baking soda
  • Handjevol (150gr) zeezout

Bijgerechten

  • 350gr Bami en 350gr nasi (of wat je maar lekker vindt)
  • Voor elk een ei erbij
  • Atjar
  • Kroepoek en/of Casave
  • Mocht de Saus te lekker zijn … dan kun je nog terugvallen op Pindasaus

Op naar de keuken!

Bereiding

  1. Pan water opzetten en gooi je pond spek erin met de gestampte gember, gehakt citroengras en geplette peperkorrels.
  2. Gaar laten koken +/- 30 min
  3. Nu de Marinade
    1. 1 tl 5 spices, 5 knoflook teentjes, 2 el sojasaus,1 tl zout, 1 el rijstwijn, 2 el suiker
    2. Alles mengen en blenderen….
    3. Klaar!
  4. Het zoet-zure sausje .. de Babi Pangang saus
    1. Pel en hak de ui en de 3 teentjes knoflook fijn.
    2. Schil en hak de 5cm gember fijn met een rasp en pleur die bij de ui en drie teentjes knoflook.
    3. Bak het uienmengsel samen met 1 el sambal oelek, 1 steranijs, 1 tl komijnpoeder, 200 g tomatenpuree en 100 g suiker, steranijs en komijnpoedermet een scheutje olie
    4. Gooi 300 ml water erbij en 100 ml azijn erbij.
    5. Zijn het allemaal wat te grote stukken … even met de staafmixer er door 🙂
    6. Meng 2 el watermet 1 el maizena
    7. Wacht tot je saus kookt en pleur nu je maizena erbij en blijf roeren!
    8. Doe je vuur lekker laag zodat het net op temperatuur blijft
    9. Op smaak brengen met misschien wat zout en wat extra suiker.
    10. Klaar!
  5. Vlees eruit halen en af laten koelen
  6. Zet de oven aan en laat haar voorverwarmen op 180 graden
  7. Zwoerd schoonmaken met een mes en keukenpapier.
  8. Kleine gaatjes prikken in het zwoerd. (niet te hard doordrukken!)
  9. Na afkoelen, insnijden aan de vleeskant tot aan het zwoerd.
  10. Nu de marinade er tussen masseren.
  11. Maak met alu-folie een bakje om je spek heen.
  12. Zwoerd goed afdrogen en schoonmaken met azijn.
  13. Meng je 150 gr zeezout met een zakje bakingsoda.
  14. Pleur er een goede laag zeezout-mengsel op en verdeel het goed over je spek.
  15. Flikker hem nu 30 min in de oven op 180 graden.
  16. Haal het uit de oven
  17. Laat de oven doortrekken naar 240 graden
  18. Schraap het zeezout eraf.
  19. Flikker hem nu weer in de oven op 240 graden voor 30 min
  20. Laatste 10 minuten op grillstand 180 graden.
  21. Tijdens dezel laatste 10 minuten: De Bijgerechten
    1. Doe de bami en nasi in twee koekepannen en warm het op zodat de kou eraf is
  22. Check goed of het buikspekje krokant is geworden, zo niet dan nog heel even 10 min erin.
  23. Koken is gevoel, niet klaar? gewoon er naar blijven kijken en liefde geven.
  24. Klaar? Laat ff 10 min rusten.
  25. Tijdens dat rusten weer De Bijgerechten
    1. Roer de bami en nasi op hoog vuur in de koekepannnen warm
    2. Bak een ei voor elke persoon
  26. Babi Pangang in stukken hakken/snijden.
  27. Babi pangang sausje erover.
  28. Bami en nasi er naast/onder samen met wat Kroepoek of Casave opgefleurd met wat Atjar

Gran Finale

Aan tafel!!! En geniet volgens Nick van een orgasme in je mondje….

Nick’s orgineel:

En  zijn inspiratie: