Niet mijn orgineel … dank aan Nick .. zie helemaal onderaan … en hij had ook inspiratie 🙂
Boodschappenlijstje
Marinade
- 1 tl 5 spices (kruidenmengsel)
- 5 knoflook teentjes
- 2 el sojasaus
- 1 tl zout
- 1 el rijstwijn
- 2 el suiker
Babi Pangang saus
- 1 ui
- 3 tenen knoflook
- 5 cm gember
- 1 el sambal oelek
- 1 steranijs
- 1 tl komijnpoeder
- 200 g tomatenpuree
- 100 g suiker
- 1 el maizena
- 100 ml azijn
- 300 ml water
Krokante babi pangang
- 1/2 kg buikspek met zwoerd
- 1 hele gember
- 2 citroengras
- Handje grove peperkorrels (gekneusd)
- 1 zakje baking soda
- Handjevol (150gr) zeezout
Bijgerechten
- 350gr Bami en 350gr nasi (of wat je maar lekker vindt)
- Voor elk een ei erbij
- Atjar
- Kroepoek en/of Casave
Mocht de Saus te lekker zijn … dan kun je nog terugvallen op Pindasaus
Op naar de keuken!
Bereiding
- Pan water opzetten en gooi je pond spek erin met de gestampte gember, gehakt citroengras en geplette peperkorrels.
- Gaar laten koken +/- 30 min
- Nu de Marinade
- 1 tl 5 spices, 5 knoflook teentjes, 2 el sojasaus,1 tl zout, 1 el rijstwijn, 2 el suiker
- Alles mengen en blenderen….
- Klaar!
- Het zoet-zure sausje .. de Babi Pangang saus
- Pel en hak de ui en de 3 teentjes knoflook fijn.
- Schil en hak de 5cm gember fijn met een rasp en pleur die bij de ui en drie teentjes knoflook.
- Bak het uienmengsel samen met 1 el sambal oelek, 1 steranijs, 1 tl komijnpoeder, 200 g tomatenpuree en 100 g suiker, steranijs en komijnpoedermet een scheutje olie
- Gooi 300 ml water erbij en 100 ml azijn erbij.
- Zijn het allemaal wat te grote stukken … even met de staafmixer er door 🙂
- Meng 2 el watermet 1 el maizena
- Wacht tot je saus kookt en pleur nu je maizena erbij en blijf roeren!
- Doe je vuur lekker laag zodat het net op temperatuur blijft
- Op smaak brengen met misschien wat zout en wat extra suiker.
- Klaar!
- Vlees eruit halen en af laten koelen
- Zet de oven aan en laat haar voorverwarmen op 180 graden
- Zwoerd schoonmaken met een mes en keukenpapier.
- Kleine gaatjes prikken in het zwoerd. (niet te hard doordrukken!)
- Na afkoelen, insnijden aan de vleeskant tot aan het zwoerd.
- Nu de marinade er tussen masseren.
- Maak met alu-folie een bakje om je spek heen.
- Zwoerd goed afdrogen en schoonmaken met azijn.
- Meng je 150 gr zeezout met een zakje bakingsoda.
- Pleur er een goede laag zeezout-mengsel op en verdeel het goed over je spek.
- Flikker hem nu 30 min in de oven op 180 graden.
- Haal het uit de oven
- Laat de oven doortrekken naar 240 graden
- Schraap het zeezout eraf.
- Flikker hem nu weer in de oven op 240 graden voor 30 min
- Laatste 10 minuten op grillstand 180 graden.
- Tijdens dezel laatste 10 minuten: De Bijgerechten
- Doe de bami en nasi in twee koekepannen en warm het op zodat de kou eraf is
- Check goed of het buikspekje krokant is geworden, zo niet dan nog heel even 10 min erin.
- Koken is gevoel, niet klaar? gewoon er naar blijven kijken en liefde geven.
- Klaar? Laat ff 10 min rusten.
- Tijdens dat rusten weer De Bijgerechten
- Roer de bami en nasi op hoog vuur in de koekepannnen warm
- Bak een ei voor elke persoon
- Babi Pangang in stukken hakken/snijden.
- Babi pangang sausje erover.
- Bami en nasi er naast/onder samen met wat Kroepoek of Casave opgefleurd met wat Atjar …
Gran Finale
Aan tafel!!! En geniet volgens Nick van een orgasme in je mondje….
Nick’s orgineel:
En zijn inspiratie: